Предстои ни да посрещнем Възкресение Христово, което за православните християни е най-светият и най - голям църковен празник. На Великден се ядат яйца, козунаци, курабии, баница, слага се край на дългия пост, но по черковните канони никъде не е казано, че може да се консумира и агнешко месо! То се яде едва на Гергьовден, когато е денят на овчаря и на храбростта. Тогава се коли първото родено мъжко агне, дава се първият курбан.
Само че в криво разбраната българска демокрация кой ще ти спазва традициите?!
Напоследък слуховете за шап и за липсата на износ на агнета целят да изплашат тотално купувачите и продажбата на края да е минимална. Много от търговците искат европейска цена, но те забравят, че доходите ни не са европейски. А абсурдната идея на министъра на земеделието да се обединяват семейства и заедно да си купят агънце, едва ли е приложима. Безпаричието е отчуждило българина. Освен това не всички желаят да празнуват заедно.
Така щем, не щем ще трябва да се върнем към истинските традиции, които гласят на Великден - яйце и козунак, на Гергьовден - агнешко, а чак на Петровден се коли петел. За това народът казва светъл ден Великден, а още по-светъл Гергьовден!
Димитър ПЕТКОВ
1 коментара:
Ако се вгледа човек,всеки един празник е яхнат от жадните за парични постъпления търговци.Само,дето извън Родната ни страна,търговците печелят от намалените цени и оборота.При нас винаги е било обратно.Да не говорим за това че, точно по това време се продава и най-много залежала стока. В Болеро в Бургас се продава залежало агнешко. Щом го мият с оцет и го полирват.
Публикуване на коментар