6.01.2011 г.

Доган си има „Балгьоч”, Бойко - „Бултюрк”?

Изселническите организации в Турция, водени от Дружеството за култура и солидарност на Балканските турци „Бултюрк”, до края на месеца ще се срещнат с премиера Бойко Борисов. Срещата трябваше да се състои до Нова година, но не се получи.
Папката, която ще бъде поставена на масата на премиера, ще съдържа основно следните искания - да бъдат предоставени визови улеснения за изселниците, които са напуснали България преди 1989 г., да се преразгледа трудово-правният и социалният статут на изселниците и уреждане на въпроса с признаването на валидността на българските дипломи в Турция. В момента наши дипломи се признават в Турция само след приравнителен изпит.
Но едно от най-влиятелните дружества в Турция „Балгьоч” предпочита да остане настрана от срещата и не праща свой представител при Борисов. Причината е, че както тази изселническа организация, така и ДПС също стои на дистанция от „Бултюрк”, която е инициатор на срещата. За разлика от „Балгьоч”, когато е необходимо, „Бултюрк” си позволява да критикува ДПС, ако се засягат интересите на изселническата общност там.
Представители на Движението са на мнение, че Борисов иска да използва тези дружества, които не подкрепят безрезервно ДПС.
Дали е така предстои да разберем. Доган си има „Балгьоч”, защо Бойко да си няма „Бултюрк”?

1 коментара:

Анонимен каза...

nyma bulturk vece

Публикуване на коментар