21.04.2011 г.

Каква дата е 20 април?

Красимира НЕШЕВА
 Дали имате идея каква дата беше вчерашната? Въпросът ми към кърджалийци не е риторичен. Ако беше такъв, щеше да съдържа отговора. Но бих желала да го чуя от вас. Каква дата беше вчерашната?
На 20 април преди 135 г. избухва Априлското въстание. Копривщица, Панагюрище, Клисура, Стрелча, Брацигово, Перущица, Батак … Помним историята.
През целия ден вчера в цялата страната отбелязваха годишнината. Изложби, концерти, рецитали, поклонения пред паметници в Кюстендил, Добрич, Бургас, Варна, Шумен. Организатор по правило са общините. Но не и в Кърджали. Нищо такова не се случи. Нито едно цвете не беше поднесено. В Кърджали паметник на априлци нямаме, но имаме паметник на Левски, а Апостолът стои в основата на подготовката на въстанието.
Поне в Регионалния исторически музей може да бъде видяно как са изглеждали Георги Раковски, Любен Каравелов, Захари Стоянов, Бачо Киро и други велики възрожденци благодарение на гостуваща изложба.
Знаете ли кога е последното честване в Кърджали на това съдбоносно в историята ни събитие? Преди 5 години. Тогава по инициатива на местната БСП-структура се състоя митинг-заря. И толкова.
Когато запитах в общината защо се получава така, ми бе отговорено, че отбелязването на Априлското въстание не влиза в културния календар на Кърджали. Можело да се помисли по въпроса, стига от Консултативния съвет по култура към общината или от комисиите по образование и по култура към Общинския съвет да направят съответното предложение. Такова обаче досега не е постъпвало. Обясниха ми, че видите ли Априлското въстание нямало нищо общо с Кърджали, т.е. да си го отбелязват някъде там в Копривщица, Панагюрище, Клисура.
Като майка на 3 /трима/ четвъртокласници всяка вечер преговарям уроците по „Човекът и обществото” и знам, че събитието от април 1876 г. е включено в учебната програма. На хартия. На практика има огромен риск децата ми никога да не разберат защо е толкова важно Априлското въстание. В Кърджали за него не се обелва и дума. Как точно да им го обясня...
Ако нямаше Априлско въстание и последвалото го зверско потушаване, потресло целия цивилизован свят, нямаше да има Освобождение и Нова Българска държава. Ето това някак си ще трябва да им обясня на тримата 10-годишни у дома.
По нов стил избухването на Априлското въстание се отбелязва на 2 май. Както на 20 април, така и на 2 май в Кърджали тържество за годишнината няма да има.

17 коментара:

Анонимен каза...

Bravo Krasi! Edin 4ovek da go kaje pravo ti kume v o4i! Bravo moito momi4e!!!

Анонимен каза...

Одавна не бях чел толкова смислен коментар.

Анонимен каза...

Браво!
Но....не всичко е забравено!
Очаквайте нашия по-късен отговор!

Анонимен каза...

Цялото ръководство на общината трябва да го е срам! Но магаре срама има ли????

Анонимен каза...

3 март , 20 април,2май, 6 септември,22 септември....дати които трябва да се помнят и почитат от всеки един гражданин на майка България.

Анонимен каза...

20 april e hubav den za pravene na deca, na lubov, na parti, na kupon, za boidisvane na yaica, za pekane na 4eren hlqb i beli kozunaci, za pravene na baklava i torti tiramisou

Анонимен каза...

kakvo tolkova estanalo na tazi data i kakvi sa rezultatite na nykolko smutiteli na reda kakto kazva Bojidar Dimitrov=velikiya bilgarski istorik kakvo e stanalo pitam pak ako nyakoy ima smislen otgovor neka da pise

Анонимен каза...

Браво на Нешева за подсешането
Винаги точни и на място коментари

Анонимен каза...

Напълно споделям това мнение. Мисля че общината ни много пренебрегва българите не знам защо.Дори е обидно.Защо е това отношение?Аз като гражданин на Кърджали бих желала Априлското въстаниеа се отбелязва тържествено и организирано.Но ни пренебрегват.Защо???

Анонимен каза...

A az daje ne pomnq taq data. Za6toto v K-li nqma ni6to....Sega mi stana gadno. Da ima takava data i v K-li se stemqt vsq4eski da ne govorqt za neya. Zna4i ima cenzura! Ujasno otvratitelno e! Dobre 4e be6e Nov Jivot da ni pripomni! Kade jiveem! MOLQ DA SE OTBELEJI 4E SAM TUR4IN I JIVEQ V aVSTRIQ!

Анонимен каза...

I az sim tur4in! I ne razbiram 6to ob6tinata pravi taka.Bravo gospojo Nesheva!Moje i da sim turk no tova e BG! Bravo!Hasan abi otvori si o4ite i spri da sluguva6 na gadovete agenti!

Анонимен каза...

krasi, a znae6 li kakva data e 8 oktomvri? i zhae6 li , 4e na tasi ulica 8 oktomvri padat kloni ot darvetata i nikoi ot darjavnite slujbi ne idva da izreje zastra6ava6tite jivota na horata kloni. a darvetata tam sa ob6tinska sobstvenost.annadam?

Анонимен каза...

Тя може и да знае но ние не знаем. Каква дата е 8 октомври? И като толкова е зле оплачете се в общината.

Анонимен каза...

http://bg.wikipedia.org/wiki/8_%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8

Анонимен каза...

Не се заяждайте Априлското въстание наистина се отбелязва навсякъде но не и в Кърджали! И това е обидно!Хасан Азис дължи обяснение на всички българи и християни!Браво че Нов живот направи темата публична браво!

Анонимен каза...

Аз пък току що се запознах с нея във Фейсбук:)) И и го казах лично-коментарът е страхотен!Евалла на такива честни и прями хора.

Анонимен каза...

hei, krasi , kakvo stava s tebe, kade si, lipsva6 ni

Публикуване на коментар