2.11.2011 г.

Да не посмеете да се разболеете! Нито му е времето, нито му е мястото!

Схемата е горе-долу следната – прилошава ви посред нощ, викате линейка или отивате в спешното на болницата с такси (или с вашата лична кола). Ако сте на крак , изчаквате търпеливо реда си. Възможно е да сте на предела на силите си и единственото, което ви държи на крак, може да е личната ви гордост и честолюбие, но това няма никакво значение! Щом сте на крак – чакате! Търпеливо!
Идва реда ви. Влизате при дежурния лекар. Той ви преглежда. Поставя диагноза. И ето го сюблимният момент – трябва да платите! Какво и колко обаче?
Значи…
Ако имате здравни осигуровки и личен лекар – нямате проблем – плащате 2,70 лв. такса.
Ако имате здравни осигуровки и нямате личен лекар – имате проблем – плащате 15 лв.
Ако нямате осигуровки и нямате личен лекар – пак имате проблем – пак плащате 15 лв.
Вероятно част от вас, читателите, са наясно с нашата здравна система и знаят кое, къде и за какво отива. Но аз не съм! Простете ми за невежеството, но така и не разбрах за какво е тази такса от 2,70 лв., която трябва да платя, ако евентуално ми се наложи посред нощ да ходя в спешното.
Не ми е за 2,70 лв. – къде ли не ги даваме. Но не можах да разбера защо ги давам в спешното (и то при условие, че имам личен лекар).
Също така не разбах, защо аз (или вие) – обикновеният гражданин, който работи, и чийто работодател съвестно плаща здравните му осигуровки, съм поставена на равна нога с онези, които нямат възможност да си платят здравните осигуровки, само защото нямам личен лекар? Защо?
Нямам нищо против хората, които по една или друга причина не са в състояние да си платят здравните осигуровки. Случва се. Човешко е. Всеки от нас може да остане без работа, няма гаранция за това. Но не разбирам логиката на самата здравна система (ако въобще има някаква логика).
Защо системата ме задължава, примерно, да се запиша при някой общопрактикуващ лекар (или т.нар. джи-пи), който ще го посещавам единствено, за да ми даде направление за специалист (не дай боже, да се наложи) или ще използвам името му при спешни случаи, за да не плащам 15 лв. за преглед. И къде отиват тези 15 лв.? Защо ги плащам? А онези 2,70 лв.? Те пък за какво са? Имам здравни осигуровки. Имам личен лекар. Тогава за какво, по дяволите, плащам такса в размер от 2,70 лв.? Защо? Къде отиват тези пари? Каква е логиката?
Не го разбирам! Ей, богу, това наистива не го разбирам! Не го разбират и служителите в спешното. И те не са наясно. Вдигат рамене и казват “Системата е такава”. Край! Точка!
Не ги виня. До болка са прави. Системата е такава. Друг е въпросът защо е такава?
Когато се сблъска с подобна ситуация, човек съвсем логично започва да си задава въпроси. Въпроси като защо се осигуряваме, например? Къде (и за какво) отиват тези пари? Защо аз, обикновеният гражданин, който има здравни осигуровки, съм на равна нога с гражданите, които нямат осигуровки, само защото нямам личен лекар? Тогава защо моят работодател ми плаща осигуровките? Какви са моите привилегии (ако въобще имам такива)? И каква е тази глупава такса от 2,70 лв.? И, изобщо, къде отиват тези пари?
А ако съм болна от рак, левкемия, ако страдам от бъбречна недостатъчност или тежка форма на диабет? Какво става тогава?
Публична тайна е, че в такива случаи оцеляват онези, които имат възможност публично да призоват цялата общественост за дарения за лечение в чужбина. Жалко, но факт!
А другите? Обикновените граждани? Какво става с тях? Все въпроси, които нямат логичен отговор. Въпроси, чиито отговори се ограничават в рамките на оправданията. Системата ни е такава! Това е! Край!
Моля ви, не се разболявайте. Бъдете живи и здрави и се грижете добре за себе си! Защото, освен вас, няма кой друг да го направи!
Гюлшен МУСТАФА

19 коментара:

Анонимен каза...

Браво момиче, ти си млада умна и не се страхуваш да задаваш неудобни въпроси,сигурна съм че ако има повече такива хора нещата ще започнат да се променят.

Анонимен каза...

tova li ti e nai-bolnata tema /ZAshto,zashto zashto..........?Zashtoto tezi,koito bdqt celi noshti v speshnoto otdelenie ne sa ot blagotvoritelnoto drujestvo"Da spasim oshte edin jivot"Tova li e nai-nerednoto,za koeto grajdanina plashta pri obslujvaneto si ?
Stiga s prostotii,Zashto ne zadadesh vaprosa kato otidesh da si izteglish pari t bankata zashto plashtash taksa ot 3lv.ili zashto ot debitnata ti karta kato izteglish ti udarja 2 lv za trazakciq a si tragnala Dji-pi zashto imeto mu zashto ami nedei si ima Djipi nikoi ne te zadaljava da mu spomenavash imeto !

Анонимен каза...

za6to neprekasnato zadavate vaprosi- vie v balgaria li jiveete,togava znaete otgovora.do skoro i az si zadavah vaprosa dali ima ne6to normalno v balgariq-ne nqma i nqma da ima v blizkite 20 godini.

Анонимен каза...

Прочетете Закона за здравното осигуряване , да не си мислите , че на здрадните служители са им приятни тези такси? Като идете на козметик или фризьор защо плащате?Нали си плащате данъците към сържавата???Хайде стига с тъпи въпроси , ами попитайте колко лекари има в Кърджали и защо никой не иска да практикува тази професия...Не ходете при личния си лекар,като не иската.Ако сте грамотен журналист джипито ви решава къде ще ходите и за какво и то след преглед...И то само ако има нужда , щото и джипитата имат специалности по детски , вътрешни и обща медицина.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Нов живот защо триете неудобнитеза вас коментари

Анонимен каза...

bravo, ami pitaite doktera ot bolnicata vi....
nali imate prava i svobodi i vie da pitate i da polu4ite info ot darjavnite slujbi....pismeno...
neka da vi pokaje i kakvi oboroti na den pravqt dokterite v bolnicata i poliklinikata vi s kasovite belejki ili lenti ili ko4ani s fakturi????? ama da ste videli dokter ili med. sestra da pi6e kasov bon ili faktura, ili da vi gi prati per post, e-mail ili fax? az dosega ne sam vijdal...te pribirat tesi pari v djobovete si i ne pla6tat danak za tqh...te ne se ot4itat pred ob6testvoto za tqh...istinata e - te sa bqlata mafia v BG - tova e dobre izvestno i v eu stranite, koito preduprejdavat pismeno v oficialnite si saitove grajdanite si pri pose6tenie v BG kakvi riskove ima za tqh pri kontakt s bolnici , polikliniki, dokteri, ulici....

Анонимен каза...

BRAVO

Анонимен каза...

predstavete si kak vestnika vi publikuva mese4ni ot4eti na bolnicata vi i poliklinikata vi s zaraboteni pari ot taksi i ot 4asten service, kato sa opisani i imenata na deistva6tite lica ottam de i prihodite im, pe4albite im ,razhodite im.......ama takiva matemati4eski zada4i ne sa za vas...kato vi gledam kolko vreme broite....s skorost na ohluvi...

Анонимен каза...

ГЮЛЧЕТО!:))

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

i kakvo stana s todor muchtarov - ozdravihte li go ili go spirtosahte s va6ata krav, deto darihte?

Анонимен каза...

А уж по конституция всички граждани имат право на своевремено, достъпно и качествено лечение.

Анонимен каза...

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В НАШИЯ ГРАД Е МЕКО КАЗАНО ПЛАЧЕВНО. АЗ НЕ РАБОТЯ ОТ ТРИ ГОДИНИ И ТАЗИ ГОДИНА МИ Е НЕПОСИЛНО ДА СИ ВНАСЯМ ОСИГУРОВКИТЕ. ОТКАК СЪЩЕСТВУВА ЗДРАВНАТА КАСА СЪМ ИЗРЯДЕН ПЛАТЕЦ ДО 2010 ГОДИНА. СЕГА НЯМАМ ОСИГУРОВКИ И ПАРИ И НЯМАМ ПРАВО НА ЛЕЧЕНИЕ,А ПАРИТЕ ДЕТО СА МИ ОТДЪРЖАЛИ ДО 2010 ГОДИНА И НЕ МИ СЕ Е НАЛАГАЛО ДА ХОДЯ НА ЛЕКАР КЪДЕ ОТИВАТ,ЗАЩО ДА НЕ ГИ ПОЛЗВАМ СЕГА КОГАТО МИ СЕ НАЛАГА? И НЕ МЕ КАРАЙТЕ ДА ЧЕТА ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО,ЗАЩОТО И НА ВАС НЕ ВИ Е ЯСНО. ВСИЧКИ ЛЕКАРИ В ГРАДА СА ЗА КРИТИКА ОСОБЕННО ГЛАДНИТЕ ДЖИПИТА.
ЗАЩО НЯМА КАБИНЕТИ ЗА ХОРА,КОИТО ПО ЕДНА ИЛИ ДРУГА ПРИЧИНА НЕ МОГАТ ДА СИ ВНАСЯТ ТЪПИТЕ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ? НАЛИ ПО КОНСТИТУЦИЯ ВСЕКИ ГРАЖДАНИН ИМА ПРАВО НА ЛЕЧЕНИЕ ИЛИ СТАВА ВЪПРОС САМО ЗА ТЕЗИ,КОИТО РАЗПОЛАГАТ С ПАРИ?

Анонимен каза...

НЕ ГИ ЗАЩИТАВАЙТЕ ЛЕКАРИТЕ-ДЖИПИТАТА СЕ ПРАВЯТ,ЧЕ РАЗБИРАТ ОТ ВСИЧКО И ТИ ПРАВЯТ ПРОБЛЕМ ЗА НАПРАВЛЕНИЯ! СТАВА ВЪПРОС ЗА ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА,А НЕ ЗА НЯКАКВИ КОЗМЕТИЧНИ ПРОЦЕДУРИ ТАКА ЧЕ НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ! ЯВНО РАБОТИТЕ В СФЕРАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО? ПИТАЛИЛИ СТЕ СЕ КОЛКО КАДЪРНИ ЛЕКАРИ ИМА В КЪРДЖАЛИ?
ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ТРЯБВА ДА Е КАКТО ПРИ ТОДОР ЖИВКОВ БЕЗПЛАТНО И ДОСТЪПНО ЗА ВСИЧКИ НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ИМАТ ПАРИ ИЛИ НЕ!!!

Анонимен каза...

ВЪПРОСИТЕ ИЗОБЩО НЕ СА ТЪПИ,А ЯВНО ТИ СИ ДОСТА ТЪП?

Публикуване на коментар