2.06.2011 г.

Шок и ужас! Гърците по-големи комунисти от нас?

Какво я очаква Гърция, че може там да се стигне до преврат или гражданска война? Ами това, което стана у нас, тихомълком, след промяната – въведена бе шоковата терапия. Автор на прочутата доктрина е чикагският професор Фридман. За стартирането й са необходими само две неща: шок и ужас.Така беше в Чили при свалянето на Алиенде, така беше в Полша при спечелването на властта от Валенса, при Борис Елцин, когато изтрепа с право мерене 500 депутати в руския Бял дом. Така беше в целия Източен блок, така бе след бунта на Тян Нан Мън в Китай. По тия места шоковата доктрина бе въведена, глава по глава, от дебелата тухла на Чикагската школа.
В Англия Маргарет Тачър я използва при Фолклендската криза и разби миньорите.
С две думи доктрината се състои в светкавично раздържавяване на най-значими държавни предприятия срещу отпускане на помощи за държавата. Но това се извършва в неизгодни условия! При кощунствено ограничаване правата на профсъюзите, орязване на социалните помощи, ограничаване на безплатното образование. Икономиката се оставя на самотек, пазарът сам да се управлявава. Както джунглата се управлява по закона на егоизма и силата, така егоизмът на индивида в обществото ще подреди всичко невероятно безпристрастно, като по-големият звяр ще изяде по-малкия. В тази чудна природна картинка според проф. Фридман е съвършенството на капитализма. И държавата може само да я разваля, ако се намесва с разни човеколюбиви намерения.
 Ето затова Гърция се бунтува. Там все още има и профсъюзи, здравеопазване, социални фондове, образование.
И двете големи гръцки партии, при идване на власт, използват ресурси на държавните предприятия. Десните не са съгласни на раздържавяване. Затова и не дават своето съгласие за крутите мерки, които иска левичарката Мария Даманаки, а също и социалистът  Папандреу.
В момента десните го играят по-комунисти от левите?
А иначе Гърция не може да се върне към драхмите. Няма такъв устав.
Но народът не разбира и тегли масово еврата, да създава шок и ужас! А те водят към едно: шоковата терапия!
Иван БУНКОВ

16 коментара:

Анонимен каза...

Те за това фалираха,народ който не произвежда няма бъдеще.

Анонимен каза...

da, mnogo im tejko, prav si - ti moje6 li da jivee6 samo s 2000 evro pensia na mesec, a?

Анонимен каза...

А га яли и пили - пляскали , а га дойде време за плащане - плакали . За разлика от тях ние имахме предприятия и фабрики , които произвеждаха продукция и за источния блок и за западния тогава в далечната 1989г. Разсипаха ни братята Ран -Ът от братските УСА . Майката ни разкатаха . Докараха на до просешка тояга , че и децата си им подарихме бедава.За пенсии и заплати няма да споменавам - на първо място сме по беднотия в света ,че и по смъртност , че и по рак ,инсулт ,инфаркт , необразованост ,липса на здравеопазване и т. н. Да ни е хаирлия дружбата с братята по оружие У С А .

Анонимен каза...

А га яли и пили. Напълно си прав, за голямо съжаление е така със тези партии които имаме в момента за нъкике сме,няма една свяста партия на кого да гласуваме ?А лошото е че само пасуваме,на всичко сме съгласни,не протесрираме,не стачкуваме. Арабския свят се събуди а ние още спиме дълбоко.

Анонимен каза...

da , naistina, mnogo im e tejko na garcite...samo 130 miliarda evro...ama te kakvo sa, a??? ... im dadoha i pak imat nujda gorkite horica... ha dano i drugite miliardi da im dadat po-skoro...ot eu pak... i ot vas - nali ste eu- i dobri kom6ii!

Анонимен каза...

До № 4.
Арабския свят се събуди и хоп 50 милиарда за него.А от източноевропейските страни само крадаха и приватизираха.Доведоха ни до просешка тояга.Бетер чаушесковите румънци сме.

Анонимен каза...

kade e mehmed? lipsvat ni snimkite mu.

Анонимен каза...

koga 6te ima patepisi ot region kardjali v vestnika vi, ivane?

Анонимен каза...

zabraneno li vi e da govorite i pokazvate teatera zad kulisite, zadniq dvor na teatera, na drugite darjavni slujbi - policia , sadebna vlast, medicinski slujbi, u4ili6ta v bg, gorski slujbi, post, gara, avtogara, sportni sgradi, kakto i vatre6nostite im? tova " lekarska taina " li e?
samo software pokazvate... a kak e hardware v bg???

Анонимен каза...

koga 6te ima reportaji za stroitelnite raboti po pati6tata v kardjali????

Анонимен каза...

koga 6te ima intervuta s balgarkite i balgarite po vajni za regiona vaprosi - naprimer koe e po-vajno za u4enicite vi - 6adravan ili pluven basein v u4ili6te???
kade da parkirame - markirani mesta kade ima ot kmetstvoto???
kade da parkirame kato idem v post da pratim paket???
kade da parkirame kato idem da platim taksi i danak?
kade da parkirame kato idem v policiata za adresna registracia ili za nameren portfeil?

Анонимен каза...

naprimer kade da parkirame kato idem v bolnicata - ima li markirovka za klientite tam???

Анонимен каза...

kade da parkirat gostite turisti, kato iskat da posetqt galeriata, museq, astronomi4eskata observatoria v kardjali, naprimer ??? ima li markirovka? nali red pravqt domakinite za sebe si i za gostite si, uvajaemi balgarki i balgari???pokajete ni tuka...

Анонимен каза...

kolko struva na balgarkite i na balgarite da imat darjavni biblioteki v kardjali i v kakvo sastoqnie sa - molq za smetkata na toka, vodata, zaplati,danaci, bensini, - balansite tuka za ot4et i polezniq efekt na balgarskia narod ot tqh prez mesec mai 2011 godina i za cqlata predhodna godina

Анонимен каза...

Защо не пишете на български бе?За големи капацитети се имате,акъл да давате.Едно изречение не можете да напишете.

Анонимен каза...

bravo!

Публикуване на коментар