4.08.2011 г.

Само 20 стотинки, бе бате...

Преди няколко дни на улицата чувам как млад мургав господин подвиква на възрастна дама, която го хокаше, защото се беше изтегнал най-безцеремонно до паметника на Левски в Кърджали с протегнати за някоя стотинка ръце. Казва той на пенсионерката: „Вие, българите, бабо си мислите, че за нас е лесно да си намерим работа в България”.
Извинете за неприятния въпрос, господин ром, но какво ви накара да размърдате мозъчните си клетки в тая жега и да родите гениалната мисъл, че на нас, българите ни е много лесно да си намерим работа? С по-големи привилегии ли се ползваме от вас? Да не би случайно аз да получавам социални помощи, без да си мръдна пръста? Аз, българката, която, за разлика от теб, не си е проснала телесата в поза „готови за сън” под сянката, чакайки милостинята на случайните минувачи, плюс социалните, които получаваш за бездействието си.
Ще ми кажеш сигурно, бате, че и осми клас нямаш завършен. И аз ще ти повярвам. Но те питам,
пак ли България ти е виновна
 че не пожела да влизаш в часовете по български и по математика. Не за друго, но поне да можеш грамотно да си напишеш картонената табела, дето си я провесил на врата, и да пресметнеш събраните от просия монети през тежкия ти отруден ден.
Понякога ми се иска да не бях посещавала учебните занятия, за да не мога да сметна, че получаваш поне два пъти повече от мен за един работен ден. Че моите изречения не струват и половината, колкото твоето мързелашко изтягане край фонтана.
Извинявай, знам, че не ти е лесно да благославяш всеки потенциален спонсор, който минава край теб. Знам, че и ръката ти често се уморява, когато я протягаш, за поредното левче или две. Знам също така, че нямаш никакво оправдание за неграмотността си и сега с паразитния си хобот смучеш от джоба на данъкоплатеца.
Защото много родители едва свързват двата края, но винаги намират пари за образование, за да предпазят децата си от това, което си ти, от невежеството и от безполезния начин на живот. Така, че глупавите ти оправдания колко си изстрадал и онеправдан не минават.
И знаеш ли, много хора имат заеми, които впоследствие не успяват да изплатят и много често се лишават от някоя скъпа вещ, а други дори остават на улицата.
Кое е тъжното тук ли?
Че тези от твоята кръвна група, които по чиста случайност са успели да излъжат някоя банка да изтеглят кредит, който знаят, че не е по силите им да изплатят, остават ненаказани.
И знаеш ли защо? Има едно нещо, наречено граждански процесуален кодекс, който ти дори нямаш идея защо е създаден. Та в тия непонятни за теб писания има дял втори „Изпълнение на парични вземания”, в чл. 444 и 446 са написали нещо за такива като теб - несеквестируеми вещи и несеквестируем доход, или иначе казано, не могат да ти вземат нищо от това, което е необходимо за нормалното ти съществуване. Че какво ли да ти вземат – дървата, дето си ги окрал, или храната, дето я нямаш. И детските надбавки не могат да ти пипнат, а има майки, които не ги получават, защото средният доход на семейството надхвърля 350 лева.
С какво нашите деца са по-различни от вашите. Защо нашите могат да бъдат лишавани заради „неблагоразумието” на родителите им да работят и да им осигуряват нормално съществуване, а вашите да бъдат облагодетелствани заради непрестанната ви роля на жертви, граничеща, меко казано, с наглостта.
В такива моменти много ви завиждам и съжалявам, че ние не можем да бъдем като вас. Би ми било интересно, ако някой ден ролите се разменят и някой от нас, българите, се изтегне под дебелата сянка и прибира по 20 лева (че и повече) на ден, без да полага грам усилие, а ти да хвърчиш наляво-надясно и спъвайки се в краката му, да установиш колко си прецакан, защото за всичкото търчане си взел два пъти по-малко. В такъв случай ти би ли дал 20 стотинки? Само 20 стотинки, бе бате...
И за каква интеграция говорим
след като се делим на „вие” и „ние”? И как изобщо може да приобщиш някой, който заявява, че е българин само когато трябва да вземе еднократната помощ за първо, второ или n-брой дете, а когато трябва да си размърда ленивата трупна маса, разграничава българи и цигани с личните местоимения „вие” и „ние”. 
Станислава НЕДЕЛЧЕВА

25 коментара:

Анонимен каза...

БРАВО!
Направо уцелихте в десятката.Само,че не съм сигурна,дали,който трябва ще го прочете и ако случайно се случи,дали ще пу пука...
А иначе мисля,че много от нас ще Ви подкрепят.Темата е важна и може да стане интересно.
Поздравявам Ви!
maya

Анонимен каза...

Хората работят и пак не могат да свържат двата края, а в тази криза е грях да искаш от хората дори 20 стотинки... ама те така или иначе, крадат, просят, бият, псуват... за тях това не е грях, а ежедневие

Анонимен каза...

Много сте права,но те са толкова невежи,че дори и да могат да го прочетат няма да го разберат,защото не им изнася. Трябва със закон да се забрани на тези цигани да просят. Какви роми много модерни станаха-те са си прости цигани? На всичкото отгоре и нахалки като ги подминеш и почват да те кълнат. Не само социални помощи,ами дето не си плащат тока,водата. От БЧК последните помощи пак бяха само за тях. "Горките"-нямали какво да ядат,а няма семейство без кола,телефон, автоматична пералня. Интересно как си купуват булки и правят сватби по три дена след като са "социално слаби"? Толкова програми за интегрирането им,ограмотяването им и какъв е резултата? Никакъв пак са си мързеливи,крадливи,просещи на всеки ъгъл и прекалено нагли. Държавата е крайно време да помисли и за основното си население,а именно БЪЛГАРСКОТО!!!

Анонимен каза...

Поздравления Станислава !!!

Черноризец (не)Храбър каза...

Аз няма какво повече да казвам.
Макар, че не всичко по тази тема е засегнато, написаното е повече от достатъчно.
БРАВО!

Анонимен каза...

S izvinenie iskam da podchertaq, znam Kırdjali i mangalite no snayte che jiveete v rozova gradina bez bodli. Ne obicham kato vas podobni nasloeniq v obshestvoto no vi uverqvaram che osnovnata vi misıl sıdırja dılbok natsiski pogled. Spored men revizirayte glednata si tochka!

Анонимен каза...

До последното изказване.
Това,че случайно сте се научили да ползвате компютър,не ви прави достатъчно умен и проницателен,за да се впускате в подобни изказвания.
На вас,като не ви оттърва,свеждате всичко до расизъм.
Знаете ли,колко пъти на ден чувам обиди по адрес на българите и от двете малцинствени групи?Това според вас не е ли расизъм...?
Храни куче да те лае...!

Анонимен каза...

към редакторите: стимулирайте това младо перо.Аналитично и стилистично издържан текст с позиция.
към авторката: продължете със "само 20 стотинки, бе бате...-2" с акцент върху дихотомията "ние-вие" и причините за нея. Явлението има и друга страна - отношението на държавата, абсолютно дива политика. Все едно че наливаш в пробита каца. И друг акцент: от определенията на етническите малцинства политици правят грешна политика от рода на "За едните има, за другите - не!" продължава много години и не дава резултат в посока интеграция. Дайте да видим не етническите ,а социалните малцинства/мнозинства. И тогава политици /политикани/ и "държавници" ще се поизпотят, ми се струва.

Анонимен каза...

Добре , мангала седнал на улицата проси 20 ст.Какво да кажем за господина , костюмиран умно краде милиарди !!!! Вашето перо може ли да пропише и за това !!!!!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Малцинствата в България са жестоко дискриминирани. Болшинството цигани нямат никаква възможност за намиране на работа. Българите бинаги се полсват с предимство има създадени расистки насттроения на омраза към турци,цигани и помаци и когато гладното циганче протегне ръка за 20 ст. ревете до небето. Такава грозна дискириминция няма ниъкде по-света. Това момиче расло с омраза е осакатено за цял живот. Жалко за нея.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Прав е господина/госпожата която казва ,че на циганчето му завиждате за 20 ст, а вие българите самите крадете по 20 милиона ? Като сте му откраднали на човека закуската какво да прави? Да умре то глад ли конекрадливо племе ?

Катерина Стойкова каза...

Браво Станислава! Поздравления за темата и за материала!

Анонимен каза...

До предпоследния изказал се:
Знаете ли,колко цигани работят редом с нас.Но работят за кратко,защото идват на работа,когато си искат.Държат се нагло и лигаво.Обиждат колегите си.Да не говорим,каква им е хигиената.Щомто искат да живеят добре,нека се постараят
и да докажат,че искат да вървим заедно напред.
Те виждат,че щомто има начини да си живеят без усилия,няма за какво да се натискат за работа.Иначе,в хленченето са ненадминати...

Анонимен каза...

Не е вярно,че малцинствата в града са дискриминирани! Да не говорим,че турскоговорящите са с предимство все едно не сме в България. Виждате ли се каква омраза изпитвате към българите-точно вие ли ще ми говорите за толерантност? Точно вие ли които се наговаряте да не взимате българи на работа? Кой е по-дискриминиран в града ни? Има и турци,които крадат по 20 милиона така,че не пиши глупости! Като толкова ви е яд и мразите българите какво правите в БЪЛГАРИЯ? Точно дискриминирани турци няма,а за циганите-те просто искат държавата да ги издържа.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Абе само знаят да хленчат!
Намериха будалите,и вместо да са благодарни,гледат как да те обидят.
На запад ги разбраха и едните и другите,за това взеха да ги шиткат.

Анонимен каза...

bravo

Анонимен каза...

Търпение, процесите в Европа се развиват по план от преди 70г. След като се видя, а по - умните знаят, че тя се доминира от Германия, въпрос е на време нещата да се изгладят. Пък и има поговорка-който не работи не трябва да яде.

Анонимен каза...

Eyyy... zabravqte nayvajnoto... Bılgariya e na vsichki hora koito jiveyat i sa grajdani na tazi dirjava... a ne samo na etnicheski Bılgari.

Анонимен каза...

da,obache si niamame uvajenie pomejdu si...

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

tursite v tyrsiya bulgarite v LIdal siganite pred pametnika na LEVSKI

Публикуване на коментар