27.01.2011 г.

Искате черна новина, медиите ви я дават

Двойното убийство разтърси Кърджали. Няма да се спирам кой, как, защо и какво каза по темата. Правилото, от което се водят почти всички медии – "лошата новина е добрата новина", бе спазено. Точно това правило накара посещенията в регионалните информационни интернет сайтове да нарасне не двойно, а тройно. Доказателство, че ескалацията на медийната страст към кръв и драма продължава.
Непрекъснато ме убеждават, че медиите са четвъртата власт, че техен дълг и отговорност е да информират обществеността за важните неща, а не да поднасят зрелища.
Погледнете страниците на който и да е вестник, слушайте новините на което пожелаете радио или телевизия и ще се убедите, че това, което ни залива непрекъснато, са трупове, трагедии, кражби, измами...
В една и съща страница на новинарските сайтове са поднесени вестта за двойното убийство в Кърджали и новината за малкия Тошко от Момчилград, който се нуждае от пари за лечение. Или пък дописката, че ще санираме комунистическите си панелки с безлихвени кредити. Но на кого му пука, че живее в панелка със стени, приличащи на сграда от покрайнините на Кабул. Защо да го интересува Тошко?
Новината за двойното убийство е посетена от 3 хиляди читатели, а само 320 от вас са прочели за Тошко.
Около нас се случват и страхотни човещини. Ние журналистите пишем и за тях, но това не е желаното от повечето читатели или зрители.
Обвиняват медиите, че със стръв се нахвърлят на трагичната случка и я разнищват със страстта на лешояди. Публиката от това се вълнува - да разбере и най-дребните детайли. Кой на кого е брат и къде е ножът... И никак не ни е лесно да признаем, че това го искаме ние, публиката.

27.01.2011

1 коментара:

Анонимен каза...

Не съм съгласен с вашата позиция...Да, във всички медии има новини за убийства,кражби,трагедии и т.н., но ТОВА Е ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА.Не може да упреквате читателите/публиката/, че следят случващото се. Това, че не се пише за лошото и злото означава ли, че не съществува? Не може и не бива Четвъртата власт да бъде като трите маймунки-невиждаща, нечуваща и безмълвна. Още от римско време е валиден принципът "Хляб и зрелища", а като няма хляб, какво ни остава?...Суровата действителност.

Публикуване на коментар