31.05.2011 г.

Децата си отиват от този свят

На всеки пет часа един родител изоставя детето си. Всеки ден едно дете се самоубива. Стряскаща статистика.
 От двете страни на барикадата грозно се гледат родители и педагози. Родителите се оправдават, че нямат време за децата си. Вечер вкъщи се връщат физически и психически изморени. Понякога нервите им не издържат, крещят, наказват ги и с бой. Често пък новородените идват на белия свят нежелани, неочаквано и тежат на семейния бюджет. Най-лесно е да ги захвърлиш на държавата.
 Да видим и учителите. От своята камбанария бият тревога, че не могат да овладеят детската агресия. Невъзпитани, нахални, дрогирани, пияни, неграмотни, мързеливи...Можем да изреждаме още.
 За държавата какво да кажем. Искаме да има много деца, а нямаме детски градини. Целодневно обучение чак до седми клас ни обещават, но класните стаи отесняха. Замазват ни очите с мижави детски надбавки, с помощи за първолаци, с балове за деца-сираци и инвалиди.
 Отиват си децата ни от този свят. Отиват си, защото не можем да ги разберем. Или по-скоро не искаме да ги разберем. И така ни наказват завинаги.
 Мария ПУЛЕВА







2 коментара:

Анонимен каза...

tajno e ...ama roditeli alkoholici, zakleti pu6a4i, kradci, lajci, marselivci, mafioti, sasedi s jestoki sarca ili bez hi4 sarca, darjavni socialni slujbi mafioti...kakvo da pravqt bednite deca????? bezdomni deca, bezdomni ku4eta i drugi...a naokolo e palno s izkustvo - pametnici i pesni:..." laji me", " sto patrona"

Анонимен каза...

mila maria, kak mi se iska da vijdam i materiali v vestni4eto vi za zdravi, uspe6ni, rabotlivi balgarki i balgari v region kardjali, koito proizvejdat za sebe si i za ob6testvoto polezni ne6ta s radost i ob6testvoto im se radva i gi ceni. ima li takiva hora , maria? zabraneno li vi e da gi pokazvate i da razkazvate za tqh? tuk ima golqma dupka, praznina, lipsa na dobri stumuli i primeri - dovolni, radostni, 6tastlivi hora ot postignatoto v svoq jivot tuk i sega i s novi hubavi me4ti za utre. imate li o4i, u6i i usti za tqh? bez zavist? bez revnost? s 4ove6ka radost i usmivka da spodelite...

Публикуване на коментар