16.09.2011 г.

Йезуитщина

Сливенски попове готвят „черни списъци” с имената на врачки, гадатели, естрасенси и прочие според тях тъмни личности. Искат анатема за тях и отлъчването им от църквата. Само дето не са стигнали до това да поискат изгарянето им на клада, както по време на Инквизицията през Средновековието.
В кой век живеем, драги ми отци?!
 Не защитавам врачките и екстрасенсите. Напротив, като християнин, никога не съм прибягвал да техните услуги. Но на този свят всеки има правото да се занимава с това, което му харесва.
Недоумявам и с какво пречат на християнството кукерските игри и обичаите на Еньовден и брането на билки. Та нали още в първите векове християнството е приело част от езическите обреди, като им е дало ново значение. Нали Рождество Христово заменя езическия празник на бога на Слънцето Митра?! Дали случайно нашите църковни отци и учители от първите векове на християнството са отредили да празнуваме раждането на Йоан Кръстител през най-дългия ден на годината – 24 юни, Еньовден?!
Христинската религия и народните ни обичаи, завещани от предците ни, са неразривно свързани в нашия бит. Това е българският фолклор, с който се се гордеем пред света.
Явно, някои попове са пропуснали голяма част от уроците по църковна история в семинарията или в богословските факултети.
Останалото е йезуитщина. 
Николай СТОЕВ

5 коментара:

Анонимен каза...

Браво !

Анонимен каза...

Само дето не са стигнали до това да поискат изгарянето им на клада.Защо не!?

Анонимен каза...

А каква е разликата между поповете и врачките? И едните и другите се имат за нещо повече пред Бога от другите хора!
Откъде накъде една врачка или един поп ще са ми посредниците и застъпниците пред господа! Самозванци!

Анонимен каза...

Сливенските попове поне имат мнение, за разлика от Кърджалийските лалугери изпокрити в дупките си и показвайки отвреме на време само муцуните си за да кажат едно "здрасти" и пак да се скрият за да се покажат от другата дупка, която е по-далече от проблема.

Анонимен каза...

nai-posle edin istinski katalog da ima za luboznatelnite...priturka kam ve4nata kniga...

Публикуване на коментар