24.11.2011 г.

Дупката ще е още по-голяма

Още преди 10 ноември 1989 година в България се заговори за зараждаща се демографска криза. Естественият прираст на населението беше отрицателен. Повече от двадесет години, в резултат на прехода към пазарна икономика, на миграционните процеси и икономическите кризи, от които още не сме излезли, нещата в държавата се влошиха. Голяма част от младите хора заминаха в чужбина, тъй като не намериха възможност за реализация в България.
Демографският проблем не се решава от днес за утре, а всяка държава трябва да има план, с помощта на който да излезе от него. Само преди една година подобен план за пенсионна реформа в НОИ бе приет и подписан не само от Министерството на труда и социалната политика, но и от целия кабинет на премиера Борисов.
Уви, сега внезапно бе решено пенсионната възраст да се вдигне с цяла година, защото, видите ли, в Европа пенсионната възраст била по-висока от тази в България. Само че министър - преседателят си мълчи за доходите, които получават там и в какъв размер те са по-високи от мижавите 136 лв. минимална пенсия, която получават родителите ни.
 Министрите трябва да обърнат внимание на ръста на заплатите, съответно и размера на осигурителните вноски, а не на възрастта. Подобен ход ще допринесе за ускореното пенсиониране на много хора, които допълнително ще натоварят фондовете на НОИ. Тогава едва ли ще се намерят пари за пенсии и дупката, която, образно казано, се запушва от републиканския бюджет, ще е още по-голяма.
Младите хора в България със собствените си осигуровки и заплати осигуряват приходи в НОИ и в останалите частни и професионални пенсионни фондове. Само че тези хора започнаха да липсват даже и в собствената си родина. Никой не мисили за насърчаване на раждаемостта, за повишаването на детските надбавки и за подпомагането на младите семейства, за да има хора, които да работят тук, да има хора, които да плащат осигуровки и които да създават естествен прираст.    
Подигравките на премиера с Гърция, Италия, Португалия и Ирландия не са основателни, защото тези държави поне досега са съумявали да запазят висок жизнен стандарт, да съхранят младото население и да привлекат млади хора от други държави, такива като нашата, които наливат свежи пари в техните икономики. Дори и да са изпаднали в икономическа криза, те ще получават по-високи доходи в сравнение с нас.
 Да си му мислим ние, след като ни управлява кабинет, който постоянно взема колебливи решения, и министър - председател, който се хвали по чужбина с постигнатата “финансова стабилност”.
 Димитър ПЕТКОВ

0 коментара:

Публикуване на коментар