18.02.2011 г.

Споко! Здраве му кажи

Димитър ПЕТКОВ
След множеството нарушения на стандарта „Стара планина”, след съмнителния произход на хляба и млечните продукти, стана ясно, че и зеленчуците са пълни с пестициди, а цитрусовите плодове даже са боядисани, за да имат по-добър търговски вид.
 Нещо повече, в съседната нам Гърция имало цели фабрики за оцветяване на портокалите и мандарините, след което ги полирали с восък и течен парафин! За да се открие наглата лъжа е достатъчно човек да вземе мокра кърпичка и да забърше плода, за да види, че по нея остава червена боя...
Друг е проблемът какъв вкус оставя в устата „полираният” плод и дали боята не е отровна. Оправданието било, че братята гърци и те били в Европейската общност и нямало нужда от сертификат за качество!
А зеленчуците с пестициди 10 пъти над нормата уж колкото повече стояли на борсите, толкова повече опасните препарати изветрявали и така ставали безвредни.
Само че тези „успокоения” могат само да притеснят допълнително хората да не се докосват до подобни вносни отрови. Още повече, че с такива вещества се третирали доматите, нападнати от прочутия „доматен молец”!
И сега българинът не знае с какво да се храни. Дали със съмнителни колбаси от „дупетата на западните шунки”, дали с млека, издържащи по няколко месеца, или с  оцветен хляб. Човек си дава парите, а за другото здраве му кажи!



0 коментара:

Публикуване на коментар