10.06.2011 г.

Разтурване на калимерата

-Като виждат, че толкова много пари не можем да върнем, защо ни отпускат нови и нови заеми на нас, гърците? – попита ме скоро един грък приятел.
- Имат интерес! – отвърнах
- Какъв интерес!- учуди се той, смятайки, че до тук са надлъгали Запада.
- Ще видиш – рекох, готов да се хвана на бас.
И интересът вчера лъсна – приватизацията!
Твърденията ми в предишна публикация се оказаха верни. А познавачи на Гърция ми се присмяха, твърдейки, че тя била класически капиталистическа държава, в която всичко било отдавна приватизирано?
Не! Повече от 85 000 предприятия имат яко държавно участие по мои неофициални сведения. Между тях са и двете най-големи пристанища – Пирея и Солун, електроснабдяването, водоснабдяването и ред други огромни дружества.
Ето тия предприятия- стожери, филео[1], сега ще ви ги вземат на безценица. Защото, видяхме и спецовете признават, няма справедлива приватизация! В България сме наясно. Още по-несправедлива е, когато се извършва под натиска на менгемето - дългове! И под лавата на вулкана - улица! Хаосът в Гърция ще доведе до ужас! И всичко ще иде за жълти стотинки! Класика в жанра! Кредиторите първи ще си лапнат големите пайове, ще ги препродадат и многократно ще си възвърнат инвестициите. А Гърция ще си остане една бедна и неразвита страна, изцяло зависима от туризъм и земеделийце, на светлинни години разстояние от източната си съседка Турция. Също како нас. Без да са били ни във Варшавския договор, ни в СИВ!
Ето затова ви отпускаха милионите, филео, а вие не се усещахте. Величаехте се, че надцаквате западняците. Но там, където интересът клати феса, това е невъзможно.
Сетне какво следва?
Ами сядането на задника. На таралежа в гащите. Т. е. започване почти от нулата. Големите субсидии, които бяха отпускани по-напред само за хвърляне на семето на памука, без да се търсят резултати, вече са сън. Готовите пари по 50 000 евро на калпак земеделец остават спомен. А отвикнахте от работа. Наши шерпи и албанските ви носят раниците.
И не само това. Богатите, тъпи фермери купуваха партийци, назначаваха в огромния бюрократичен апарат свои ептем невежи хора, без елементарен административен капацитет, които не разбираха даже понятията, с които оперират. А високомерно вземаха по 2 хиляди евро заплата, и си пазаруваха българки за домашни робини. Свърши,приятелю!
Приватизацията ще удари и профсъюзите. Ще ги лиши от пари и членове. Ще удари и по партиите – касите им се пълнеха от държавните фирми, когато идваха на власт.
Но приватизацията ще удари най-много обикновения грък – цената на тока, цената на водата, тях няма да ги определя държавата! Ще нарасне цената на транспорта в разпръснатата на малки островчета държава.
Калимерата с великите банки, смятай сили, ще бъде разтурена, приятелю. Те ще спечелят, но може би за ваше добро е! Гърция ще спре да се самозаблуждава: тя не е Велика сила! Да си поеме живота в свои ръце и да си го живее.
Такъв, какъвто си е! Не измислен, ареален, а неин!·
Иван БУНКОВ



[1] приятелю
· калимера – добър ден
Филео - приятел

2 коментара:

Анонимен каза...

Браво, Бунков! Приятно ме изненада с тази статия. Продължавай в същия дух и пак ще започна да чета вестника ви

Анонимен каза...

bravo ivane, mnogo dobre varvite napred, gaz i pak gaz i napred!!!!i pove4e smelost s usmivka i s dobri dumi da borite zlinite pri vas i da otstoqvate me4tite si za nov jivot!!!

Публикуване на коментар