21.06.2011 г.

Червена лампичка, а не непукизъм

Не е въпрос само да разберем, че сме инфектирани с болест, предавана по полов път и да започнем лечение. Въпросът е в това да не си я лепваме поради неосведоменост и невежество.
Най-вече безрасъдството на младите води до нарастване на заразените с трипер, сифилис и различните видове уретрити.  Непукизмът ги прави самоуверени, макар че са още неопитни. Смятат, че тях болести не ги ловят.
Друг модел е адекватният. Ако вече имаш проблем, търси се компетентно лекарско мнение и се провежда правилното лечение. Не се паникьосвай. Не опитвай лекарства, за които си чул от приятели. Не лудвай, болестта е лечим
Имали сме случаи, при които поради внушение, че няма да се излекуват, млади хора посягат на живота си, на други се оказва психиатрична помощ, казва д-р Тодор Черкезов, специалист по кожни и венерически заболявания и изпълнителен директор на болницата в Кърджали.
Според него проблемът е комплексен и той идва много преди болестта да се появи. Сексуална култура липсва на младите. Родители и деца не разговарят на теми за секса. Училището също подхожда погрешно към сексуалното възпитание на децата. Подигравките на съучениците и приятелите, че още не са опитали от удоволствието, наречено секс, подтиква младите все по-рано да експериментират. Някои от чисто любопитство, други, за да избегнат подигравките на „по-опитните”. Възрастовата група, при която най-често се наблюдават бактериални и вирусни полови инфекции, е между 16 и 27 години. При момичетата дори тази граница пада до 14 години, казва още д-р Черкезов.
Към неправилния и безразсъден поведенчески модел добавяме и глупавото оправдание: „Ама аз пих много и не помня какво съм правил”. Прекомерната употреба на алкохол не е оправдание за безотговорността, която проявяваме към себе си и към другите.
Приятелското лечение е много коварно. Когато решим, че се притесняваме и срамуваме от лекаря, най-близкият човек, към когото се обръщаме, е приятелят. Разказваме си всичко и искаме съвет. Самолечението много често обърква правилната диагноза, замаскира причинителя на болестта и забавя процеса на лечение.
И преди да си помислите колко много се срамувате да посетите човека, който най-добре ще ви помогне, се замислете за последиците, които могат да се окажат необратими за вас и за партньора ви. При липса на лечение различните възпалителни заболявания могат да доведат до стеснение на уретрата и безплодие както при жените, така и при мъжете. Лечението не трябва да се провежда повърхностно нито от страна на пациента, нито от страна на лекаря.
Освен презерватива, който предпазва до 90 % от инфектиране, друга превантивна мярка е нашето разумно и отговорно поведение спрямо нас самите и спрямо другите.
Станислава НЕДЕЛЧЕВА

2 коментара:

Анонимен каза...

ах тез коси....

Анонимен каза...

само така продължавай в същия дух танче

Публикуване на коментар