12.08.2011 г.

Не баламосвайте природа! Ще ни отмъсти


доц. д-р Касим ЮНУЗОВ
През последните години битовото замърсяване се разви със застрашителни размери. Да вземем за пример нашия регион. Усилията на работниците и служителите от „Чистотата” в Кърджали са насочени предимно към централната зона на града и поглавните улици на кварталите. Макар че и там положението никак не е розово, по перифериите екологичната картина е извънредно грозна, навсякъде купища отпадъци, изхвърлени от гражданите кой където намери.

Главният въпрос тук е защо млади и по-възрастни, хора с различни професии и образование, с нормален разум и дееспособност безжалостно замърсяват природата? Според мен основните мотиви се коренят в  техния манталитет.
За някои хора
ПРИРОДАТА НИ СЛУЖИ ЗА СМЕТИЩЕ
и именно там трябва да се изхвърлят всички отпадъци. Затова не се вълнуват въобще от проблема за нейното опазване, тъй като за тях тя просто се използва по нейното предназначение.                                                                                Друга група наши съграждани, странно защо и как, но мислят, че изхвърлянето на отпадъците в природата не е опасно, защото там те веднага се обезвреждали и изчезвали, без да вредят на хората. Сравнително ограничен брой продукти - отпадъци, като хранителни продукти, дървени предмети и др., след по-кратък срок могат да се разложат в почвата. Но това в никакъв случай не може да се приеме като основание за безразборното им изхвърляне в природата. А найлоновите торбички, пластмасовите опаковки, бакелитовите и още много други предмети се разлагат чак след 100 - 200 години.
Една не малка група наши съграждани пък въобще не се вълнуват от проблема за опазване на природата. В населените места, минавайки покрай кофите за смет, те никога не поставят отпадъка си в тях, а настрани. Сякаш
ИЗПИТВАТ НЯКАКВО УНИЖЕНИЕ
от заниманието с подобни „неприятни” дейности. За какво унижение може да се говори? Това е неуважение към самия себе си и към другите граждани, които могат да посетят същото място след теб.                     
  За най-значителната част от нарушителите, може би, като солиден мотив служи разбирането им за околната природа като „ничия”, т.е. без определен собственик и затова тя може да се замърсява. Всъщност тук става дума за принципната ни позиция към  общото, принадлежащо на малка или голяма група хора, на цял квартал, община или държава. Трябва да признаем, че  по начало у нас то не е било обект на особено внимание, грижи и положително отношение. Напротив, като нещо без стопанин може безцеремонно да се краде, руши, замърсява.  
Действително общото има своя специфика и се различава от частното. Но то в никакъв случай не е без собственик. Само че неговият хазяин не е един, а хората, големи социални групи. Всеки един от общността може да претендира  за морален съсобственик, да изяви желание да го ползва, в нашия случай, природната среда за излет, за пикник и др. В същото време всеки един има и задължението да се грижи за него като свое собствено.
Наблюденията показват, че в условията на демокрация у нас се активизира значително процесът на битовото замърсяването на природата. При нашите условия
ДЕМОКРАЦИЯТА ПРИДОБИ СМИСЪЛ НА АНАРХИЯ
безотговорност, безнаказаност. Това е така, защото негативните явления се чувстват уютно и се развиват буйно в почва без отговорност и без наказание.  
Не са малко онези, които смятат, че държавата е отговорна за чистотата. Излиза, че ние гражданите имаме свещеното право да замърсяваме природата, а държавата - задължението да опази нейната чистотата, да възстанови разрушеното и повреденото от нас. Държавата нито е задължена, нито пък има възможност да изчисти боклука навсякъде. Нямаме никакво право не само да искаме, но дори да си помислим за подобно нещо.
Друга странност в манталитета е
НЕЗАЧИТАНЕТО НА ЗАКОНИТЕ
Най-важното, тон за това дават самите управляващи. Няма санкции. Това стимулира несъзнателните, самозабравилите се граждани, развързва ръцете им за още по-големи престъпления. Значителна част от гражданите страдаме от един много особен дефект в нашия манталитет. Става дума за премълчаване, затваряне на очи пред екологичните нарушения, на които сме живи свидетели. Поведение, граничещо с престъпление. Цялата операция по събирането и поставянето на отпадъците в специалните контейнери и кофи за смет няма да отнема повече от 5 минути. Тези 5 минути спасяват природата от гибел.
КАРЕ
ГРОЗНА КАРТИНА, А КАЗВАМЕ, ЧЕ СМЕ ЧИСТНИЦИ
Тръгнете по красивите местности по посока на язовир „Кърджали”, към района на Енчец и Главатарци, към Широко поле, надолу по течението на Арда към язовир „Студен кладенец” (по двата й бряга), към Момчилград по река Върбица и ще видите какво е. Купища найлонови торби, пластмасови и стъклени бутилки, консервени кутии, кофички от кисело мляко, от кафе и още какво ли не... Много често се срещат акумулатори, батерийки, части от съвременни технически устройства и други всевъзможни химически препарати и стоки, носители на твърде разнообразни (почти цялата менделеева таблица) и силно отровни съставки. Положението е почти идентично и в другите области на страната.                                                                                                                                                                                 
Човечеството изразходва всяка година 10-13 милиарда тона кислород, чийто основен източник са горите и зелените водорасли.                                                                                

2 коментара:

Анонимен каза...

Всичко е въпрос на съзнание. Явно не сме дорасли?! Може ли да чистим дома си, а да замърсяваме Земята, която е наш "дом" насред галактичната пустош?!

Анонимен каза...

4ak pik i akumulatori ? ha sega vij..

Публикуване на коментар