1.11.2011 г.

Уви, трием паметта за тях пред компютрите

Днес, на 1 ноември, ще отбележим Деня на народните будители. Ако попитаме средно статистическия българин ”Кои са народните будители?”, голяма част от хората няма да могат да посочат повече от 3 – 4 известни личности, които са допринесли за българското слово, писменост и култура.
    Свидетелствата за завършен I клас от 1927 г. са били изящно украсени с всички народни будители. Така децата от малки са имали представа не само за Христо Ботев,  Любен Каравелов и Иван Вазов, но и за братя Миладинови, Евтимий Търновски, Неофит Бозвели, Петко Славейков, Георги Раковски, Паисий Хилендарски и много други. Така тържественият момент на завършването на учебната година е бил съчетан и със запознаването на учениците с тези видни личности, отдали живота си за българската писменост, култура, човеколюбие и патриотизъм.
    Уви, в днешно време се набляга все повече на компютрите, интернета, социалните мрежи, чата и компютърните игри. Интернетът и електронните игри не могат и не трябва да се превръщат в новите народни будители. Затова педагозите сериозно трябва да се замислят на кого дължим българската писменост, история, култура и просвета. Те са длъжни да научат децата ни да зная кои са тези святи личности, които са си посветили живота, за да ни има нас като народ. Защото народ без история, писменост и култура е като дърво без корен.
 Димитър ПЕТКОВ

1 коментара:

Анонимен каза...

logoto na vestnika e ujasno sku4no na cvetove....haide pusnete vestnika na 5-6 ezika o6te i gi ozna4ete s flagove...tolkova li sa stra6ni toplite cvetove za vas??????

Публикуване на коментар