14.10.2010 г.

Празник без спорт - налъм без каишка

Николай СТОЕВ
От няколко дни община Кърджали публикува на сайта си програмата за Дните на града - 21 октомври. За първи път в нея обаче няма нито едно спортно състезание. А в това отношение имаме стари традиции. Винаги за Освобождението на  Кърджали сме провеждали футболни турнири за купата  на кмета, за купата на града. Участвали са отбори  от Турция, Гърция, от съседните области Пловдив, Хасково, Смолян. Дори една година пристигна отбор от Китай, чиито треньор беше еднва от легендите на "Славия"  Константин Коцев-Кано. Само заради китайците стадион "Дружба" се напълни с фенове.
Още през лятото, когато футболният  отбор на "Арда" гостува в Александропулис, президентът  на нашия клуб Рамадан Яшаров-Рамо, покани гърците  за мач в Деня на Кърджали. Той обаче няма да се играе.
Няма пари и не можем да организираме турнир, съобщи Рамадан Яшаров за "Нов живот".
Предвиждаше се  за Дните на града да се проведе и финален кръг по водомоторен спорт и първи  стартове на децата, които това лято участваха по програма за обучение по  водни спортеве към морски клуб "Ангел Петров-Йошката".  Още през март говорих с кмета Хасан Азис да проведем това състезание, казва Николай Сурков-Никси. Тогава получих уверението, че всичко ще бъде наред. Сега обаче нещата не се получиха.
Яд ме е, най-вече за децата. От 40 малчугани 4-5 момчета сериозно се захванаха със скутеризма. Дори бащата на едно от децата  отиде в Холандия и му купи лодка, двигател. Малките до последно  бяха убедени, че ще участват на състезание - първото в живота им. И накрая  нищо.
Според Никси причините са не толкова финансови, колкото липсата на акт 15 за собствеността на Водното огледало.
Състезанието при мъжете щяхме да го отложим поради нямането на пари, но за децата клубът щеше да събере някой лев.  Но не искаме да ги караме на Главатарци.  Там нямаше да дойдат толкова хора, колкото се събраха миналата година на водното огледало, казва Никси.
Само клубът на волейболните ветерани  провежда традиционният си турнир на 23 октомври в зала "Арпезос" в Кърджали. Участниците са традиционните  ЦСКА , начело с една от легендите на българския волейбол Борислав Кьосев, и отбор от Хасково. Състезанието обаче няма нищо общо с общината, съобщи президентът на клуба и общински съветник Милко Багдасаров. Не сме взели нито стотинка от общината. Според него, за да няма нито едно спортно състезание за Деня на Кърджали е, че няма пари.
 Нито един спортен клуб от Кърджали не е дал заявка - устна или писмена, че има намерение да провежда състезание за Празника на града, съобщи Первин Риза от отдел "Социални дейности, спорт и туризъм"  в общинската администрация.  Въпреки оскъдните средства, ако някой проявеше желание да организира състезание щяхме да го подпомогнем според възможностите си, увери г-жа Риза.
Само че Дните на Кърджали не са приоритет на един или друг спортен клуб от града, за да организират турнири за купата на Кърджали. Това трябва да стори общината. А тя не  предприе никаква инициатива. Толкова трудно ли беше да се поканят няколко детски футболни отбори от Мост, Перперек Черноочене, Момчилград.  Да им се купи по една футболна топка, която струва около 20 лв, да им се направи по една грамота на ктомпютъра, да се нахранят децата с по две кебапчета и една кока-кола и малките ще запомнят турнира за цял живот. Да се отпуснат 200 лв за състезание на шахматистите.  Да се проведе един лекоатлетически крос по улиците на града с минимални награди - около 200 лв. 
Досега всички общини от областта  имаха спортни състезания за есенните си празници, само Кърджали няма. Срамота!

1 коментара:

Анонимен каза...

Локум,стрелбища,гюрултия и мръсотия за празника на града,който чества освобождението си,но от какво се е освободил?Ааааааааа и подобаваща доза кючеци.Това е т. нар. културна програма на общината.Предполагам,че е съставена от Елисавета Кехайова, а култура у нея колкото у татко й.

Публикуване на коментар